Bizim evde bir çiğköfte canavarı var, kızım Sena çiğköfteye tam anlamı ile bayılıyor. Zaman zaman kendim yapıyorum, bazen de kestirmeden gidip satın alıyorum. İster dürüm içerisinde, istersen de marula sarılsın, değişmeyen tek şey çiğköfte sevgimiz :) Bu kez alternatif bir sunum örneği de göstermek istedim. Bu hali ile açık büfelerde, kolayca atıştırmalık hali ile çok beğenileceğinden eminim, en azından bizde bayağı kabul gördü :) Ağzınızı yakan sadece çiğköfte acısı olsun diyerek, güzel ve mutlu bir gün geçirmenizi dilerim...

Malzemeler:

- 2,5 su bardağı ince köftelik bulgur
- 2 tane büyük boy kuru soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe göre acı veya tatlı)
- 10-12 dal maydanoz
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- ½ limonun suyu
- 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
- tuz, karabiber, pul biber, kimyon


Dürüm İçin: (Bir lavaştan yaklaşık olarak 8-10 adet çıkıyor. Kişi sayısına göre malzeme arttırılabilir.)

- 1 adet lavaş
- 2 adet salatalık turşusu
- 8 adet çeri domates


Yapılışı: Köftelik bulgur, tuzu katılarak, üzerini geçmeyecek kadar kaynar su ile ıslatılıp 10 dakika kadar şişmeye bırakılır. Bu arada soğanlar rendelenerek zeytinyağında kavrulur. Ocağın altını kapatmaya yakın salçalar ve baharatlar da ilave edilerek 1-2 dakika daha çevrilir. Ocaktan alınan karışım, kaynar su ile şişmiş bulgurların üzerine dökülür. Nar ekşisi, limon suyu ve maydanozlar da ilave edilerek iyice yoğrulur. Karışımdan ceviz iriliğinde parçalar alınarak avuç içerisinde sıkarak çiğköfteler hazırlanır. Ayrıca limon suyu, maydanoz ve marul ile servis edebilirsiniz.

 

Ya da dürüm şeklinde hazırlamak isterseniz; lavaş düz bir zemine serilerek üzerine parça parça çiğköfteler konulur. Bir kaşık yardımı ile çiğköfteler tamamen zemini kaplayacak şekilde yayılır. Lavaşın kısa olan kenarından sıkıca bir dürüm yapılarak streç filme sarılır ve 20 dakika kadar buzdolabında dinlendirilir. Bu arada domatesler yıkanır ve salatalık turşusundan uzunlamasına mümkün olduğu kadar ince dilimler kesilir. Bir kürdana önce çeri damatesler, daha sonra rulo yapılarak sarılmış salatalık dilimleri geçirilir. Dürüm yapılmış ve dinlenmiş çiğköfteden iki parmak genişliğinde dilimler kesilerek son olarak kürdana geçirilir.

Türk Mutfağının En lezzetli resimli yemek tarifleri ile bayanlar evlerinde damak tadlarına hitap eden, türk ve dünya mutfağından seçme kolay tarifler ile yemek pişirmenin püf noktaları tümü ile sizler için sitemiz sofra yemek tarifleri olarak paylaşıyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top