MALZEMELER :
- 1 adet beyaz lahana
- Kıymalı dolma harcı
- Soğan
- Havuç
- İç yağı
- Et suyu
LAHANA DOLMASI HAZIRLANIŞI (1):
Göbekli bir lahanayı bütün olarak tuzlu suda haşlayın. Soğutup süzün, koçan kısmını çıkartın. Lahanayı ıslatılıp sıkılmış ve iyice yayılmış bir bezin üzerine koyun (bez veya tülbent lahanayı örtecek boyda olmalıdır). Dış yapraklardan başlayarak ve yaprakları teker teker ayırarak lahanayı açın. Lahananın içine, göbeğin ortasına kıymalı dolma harcını bir top şeklinde yerleştirin. Bu topun üzerine göbek yapraklarını yerleştirin. Diğer yaprakların her birinin üzerine kullanılan harçtan yayın ve bu yaprakları, lahana göbeğinin üzerindeki yapraklara ekleyip sebzeye eski bütün şeklini verin. Lahanayı iç yağı dilimleriyle çerçeveleyin. Beze sarın ve bağlayın. Kıyılmış soğanı havuç ve iç yağı ile döşenmiş tencereye lahanayı oturtun. Üstünü örtünceye kadar yağlı et suyu ekleyin. 1,5 saat kadar hafif ateşte pişirin. Lahanayı süzün, bezi çıkarın. Yuvarlak bir tabağa yerleştirin. Üstüne kendi sosundan gezdirin. Kalan sosu ayrıca yanında servis yapın.
Başka bir yöntemde şöyle yapılır: Lahana açıldıktan sonra göbeğindeki yapraklar çıkarılır. İnce ince kıyılır ve kıymalı harca karıştırılır. Lahana bu harçla aynen yukarıdaki gibi doldurulur ve pişirilir.
LAHANA DOLMASI HAZIRLANIŞI (2)
Lahanaları haşlayıp süzün ve kurutun. Masaya bir nemli bez serip üzerine iç yağı dilimleri yayın. Sonra lahana yapraklarını birbiri üstüne bir dikdörtgen meydana getirecek şekilde dizin. En üste dolma harcını bir rulo şeklinde koyun ve lahana yapraklarıyle sarm, bezi de sarıp bağlayın. Yukardaki gibi pişirin. Rulo şeklindeki lahana dolması dilimlere ayrılır ve büyük parça et yemeklerinde garnitür olarak kullanılır.
Afiyet Olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder