patlican dolmasi |
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
Malzemeleri:
- 20 tane kuru patlıcan
- 2 tane kuru soğan
- 1 baş sarımsak (1 diş değil, 1 bütün baş olacak)
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1,5 çay bardağı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- Taze çekilmiş karar biber
- Pul biber
- Kimyon
- 1/4 demet taze nane (yoksa kurusuda olur)
- Tuz
- Mamaydanoz
- Dereotu
- 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi veya sumak ekşisi
Yapılışı
Önce bir tencerede suyumuzu kaynatalım.Kaynayan suyun içine patlıcanlarımızı atıp,biraz kaynatıp suyunu süzüp,tekrar temiz kaynar suyla bir daha haşlıyalım.bu işlemi 3-4 kez tekrarlayalım,yoksa patlıcanlar acı suyunu atamaz.
Sonra başka bir tencereye yağımızı alalım ve ısıtalım, küçük küçük doğranmış soğan ve sarımsaklarımızı ölene kadar iyice kavuralım.daha sonra salçalarıda ekleyip biraz daha kavurup yıkanmış pirinçlerimizi ilave edip,tuz ve şekeride katıp biraz daha kavuralım.harcımız kavrulunca1/2 su bardağı suyu ilave edip kısık ateşte suyunu çekmeye bırakalım.
Piştikten sonra baharatları ,maydanozu ve dereotunu ekleyip karıştıralım.Ben dereotu ve maydanozun kuru olanını tercih ettim, siz dilerseniz bir kaç sap tazesindende kullanabilirsiniz..Harcımız hazır olunca patlıcanları yırtmadan dikkatli bir şekilde bir parmak boşluk kalacak şekilde dolduralım.Tencereye yatık bir şekilde diziyoruz.birinin ağzı diğerinin altına gelecek şekilde olacak.Üzerine biraz tuz serpip bir parmak altına gelecek şekilde sıcak suyumuzuda ilave edip üzerine bir tabak koyuyoruz ki dolmalarımız dağılmasın.Kaynamaya bırakıyoruz.kaynayınca altını kısıp pişmeye bırakalım.
Yalnız pişmeden 15-20 dakika önce nar ekşisini yada sumak ekşisini ekliyoruz.patlıcanlarımız yumuşayınca ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Zevkimize göre süsleyip soğuk olarak servis edelim..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder