Karışık Turşu Yapımı Tarifi - Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Yapılması en kolay leziz çorba, meze, tatlı, salata ve yüzlerce yemek tarifleri sizleri bekliyor.

test banner

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

9 Eylül 2013 Pazartesi

Karışık Turşu Yapımı Tarifi

karışık turşu
Karışık Turşu Yapımı Tarifi Karışık Turşu Yapımı Nasıl Yapılır, Karışık Turşu Yapımı Yapmak, Karışık Turşu Yapımı Malzemeleri, Karışık Turşusu Tarifi, Karışık Turşu Yapmak İçin Gerekli Malzemeleri, Karışık Turşusu Oktay Usta Tarifleri, Karışık Turşu Nasıl yapılıyor.

Karışık Turşu Yapımı Tarifi 
Malzemeleri:
  • 1 kg yeşil biber (sivri veya köy biberi arzunuza göre)
  • 1 kilo salatalık
  • Yarım kilo havuç (5-6 adet)
  • 7-8 diş sarımsak
  • 2 litre su
  • 2 çay bardağı sirke
  • 10-12 silme yemek kaşığı iyotsuz tuz (tercihen salamuralık kaya tuzu)
  • 1 silme yemek kaşığı limon tuzu
  • 2-3 yemek kaşığı nohut
Turşunun malzemelerinin seçimi:
Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken mutlaka taze, sert ve dışı hasar görmemiş sebzelerden seçmeye özen göstermelisiniz, çünkü zaten bu sebzeler turşu olurken mayalanmadan (fermantasyon) dolayı bir miktar yumuşayacak. Taze olmayan sebzeden yapılmış turşu çabuk bozulacaktır.

Turşunuzu kurarken malzemelerin temizliğine ne kadar dikkat ederseniz turşunuz o kadar uzun süre dayanacak, ve lezzetli olacaktır, çünkü malzemelerdeki zararlı bakteriler turşunun yine çabuk bozulmasına sebep olacaktır. Bu yüzden turşunuzu kurmadan sebzeleri iyice yıkamalı ve temizlemelisiniz. Aynı şekilde tuşuda kullanacağınız su içme suyu olmalı, sirkeniz mümkün olduğunca katkısız güzel bir sirke olmalıdır. Kullanacağınız tuzun ise bir çok tarifte kaya tuzu olması gerektiği söylense de, sofra tuzuyla veya yemeklik deniz tuzuyla da gayet güzel olacaktır, hiçbir farkı yoktur. Hatta aldığınız salamuralık kaya tuzu temiz bir şekilde işlenmemiş kalitesiz bir tuzsa tam tersine içinde birçok istenmeyen mineral ve katkı bulunduracağından diğer yemeklik tuzlardan daha kötü bir sonuç verecektir. O yüzden bulabiliyorsanız iyi bir salamuralık tuz, yoksa sofra tuzu veya deniz tuzu kullanılmalıdır.

Son olarak turşuyu kuracağınız kap tercihen cam olmalıdır çünkü turşu asidik bir besin olduğundan en sağlıklısı cam olacaktır, eğer cam kabınız yoksa en azından kaliteli bir plastikten (PET vs.) yapılmış bir kaba kurmalısınız.

Turşunun hazırlanışı:
Verdiğim malzeme ölçüleri 5 litrelik bir cam kaba tam oluyor. Tabii yerleştirme biçiminize ve sebzelerin büyüklüklerine göre bu durum biraz değişebilir. Yukarıda anlattığım gibi, turşunuzu kurmaya başlamadan önce sebzeleri iyice yıkamalı, sebzelerin büyüklüğüne ve türüne göre parçalara bölmeli veya kesmelisiniz. Mesela, kullandığınız salatalıklar büyükse 2'ye hatta 3'e 4'e bölünür, havuçların kabuğu soyulur ve küçük parçalara bölünür, biberlerin sapları uzunsa kesilir ve turşu suyunun içlerine girmesi için uçlarından yarısına kadar kesilerek büyük bir yarık açılır. Sarımsaklar soyulur, yıkanır ve, ya bütün olarak yada dişler çok büyükse ikiye bölünerek kullanılır.

Turşunun çabuk olması ve güzel bir lezzet vermesi için kabın dibine önce nohutlar koyulur, üstüne sebzeler sıkı şekilde dizilir. Dizerken biberlerin yarık uçlarının yukarı bakması, içine hava girmemesi açısından iyi olur. Ayrıca sebzeleri dizerken aralara sarımsakları da koymayı unutmamak gerekir.

Kabı dolduracak şekilde sebzeleri yerleştirdikten sonra derin bir kaba su koyularak içine tuz ve limon tuzu ilave edilir, tuz eriyinceye kadar karıştırılır. Son olarak da sirke ilave edilerek karıştırılır ve sirkeli tuzlu su turşu kabını ağzına kadar dolduracak şekilde kaba aktarılır. Eğer suyun üstüne çıkan sebze varsa, 1-2 parmak eksilecek şekilde kaptan kaşıkla turşu suyundan alınır ve sebzelerin üstüne bir çay bardağı/fincan altlığı ters şekilde kapatılır, üzerine tekrar bir miktar sirkeli tuzlu su eklenir. Böylece bütün sebzeler turşu suyunun içinde kalır.

En son olarak hem kabın turşu suyunu sızdırmaması, hem de turşunun hava almaması için kabın ağzına temiz bir buzdolabı poşeti koyularak kapak poşetin üstünden kapatılır.

Turşunuzu oda sıcaklığında (en fazla 23-24 derece) bekletirseniz, turşunuz en geç 5-6 gün içinde hazır olacaktır. Turşunuzun hazır olduğunu sebzelerin renginin dönmesinden (yeşil sebzelerin hepsi sarımsı bir renge dönmeli) ve tatlarından anlayabilirsiniz. Turşu hazır olduktan sonra bozulmaması için oda sıcaklığında daha fazla beklememeli ve buzdolabında (veya soğuk başka bir yerde) muhafaza edilmelidir.

Turşu suyunun hazırlanması ve tuz oranı:
Turşu suyunu hazırlarken en önemlisi tuz oranıdır, tuzu az olan turşu çok çabuk bozulur, çok fazla olursa da tuzundan yenmez, bu yüzden 1 su bardağı suya 1 silme yemek kaşığı tuz ölçüsü oranını ayarlayabilirsiniz.

Sirke oranı ise aslında zevkinize göre değişir, ama genelde her 1 litre su için 1 çay bardağından biraz fazla sirke kullanılır. Sirkenin yanında ekşiliği arttırmak için 1 silme yemek kaşığı da limon tuzu kullanılabilir. Sirke tadını sevenler limon tuzu kullanmayıp sirke miktarını arttırabilirler.

DİŞER TURŞU TARİFLERİ

Acur Havuç Domates Lahana Biber Karışımı Turşu
Çubuk Salatalık Turşusu Tarifi
Acı Biberli Domates Turşusu
TarifiYöresel Karışık Turşu Tarifi
Oktay Ustadan Karışık Turşu Tarifi
Karışık Turşu Yapımı Oktay Usta Tarifi
Yaz Turşusu Tarifi
Patlıcan Turşusu Tarifi
Hıyar Turşusu Tarifi
Pancar Turşusu Tarifi
Çağla Turşusu Tarifi
Mor Lahana Turşusu Tarifi
Bamya Turşusu Tarifi
Fasülye Turşusu Tarifi
Domates Turşusu Tarifi
Karışık Turşu Oktay Usta Tarifleri
Salatalık Turşusu Tarifi
Pancar Turşusu Tarifi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages