Sebzeler ile domates sosu çok lezzetli olur. Sonbaharda kıpkırmızı domateslerden hazırladığım Kışlık domates konservesini sos yapımında kullandım. Bunlara bir de mini mini köfteler ekledim, daha da harika oldu. İşte iftar yemeği için yaptığım zeytinyağlı gibi yenebilen sebzeli domates soslu zeytinyağlı-meze yemeğimiz.
Fotoğrafta yemeğin hiç bir detayı belli değil maalesef. Telaştan iyi çekim yapamamışım :((
MALZEMELER
- 4 adet kemer patlıcan
- 3 adet kabak
- 3 adet patates
- 2 adet taze kırmızı biber
- 4 adet yeşil biber
- Tuz
- Sebzeleri kızartmak için sıvıyağ
Köfteler İçin:
- 300 gr. yağsız kuzu veya dana kıyma
- 1 adet küçük soğan (rendelenmiş)
- 1 dilim etimek (un gibi ezilmiş)
- Kırmızıbiber
- Karabiber
- Tuz
- Köfteleri kızartmak İçin sıvıyağ
Domates Sosu:
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 2 su bardağı kışlık domates sosu veya 5-6 adet domates
- 3 diş sarımsak (dövülmüş)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1/2 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı acı kırmızı pulbiber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 limon suyu
- Tuz
- Bir demet maydanoz
YAPILIŞI
- Et köftesi için olan malzemeleri karıştırın. Küçük yuvarlak toplar şeklinde yuvarlayın (yaklaşık 2,5 cm. çapında- yarım ceviz büyüklüğünde). Kızgın yağda kızartın. Beyaz kağıt havluya alın, fazla yağı süzülsün. Köfteleri bir kenarda bekletin.
- Patlıcanları alacalı soyun. Enine 2-3'e kesin. Sonra boyuna yarım cm. kalınlığında doğrayın.
- Patlıcanlarıa biraz tuzlayın ve 15 dk. bekletin. Bol su ile yıkayın, kurulayın ve sıvıyağda kızartın.
- Patatesleri soyun. Uzun, yarım cm. kalınlığında parçalar halinde kesin ve yağda kızartın.
- Kabakların dışını bıçak ile kazıyın ve aynı şekilde doğrayın; kızartın.
- Kırmızı ve yeşil biberlerin sert kısımlarını temizleyip iri parçalar halinde veya bütün olarak yağda kızartın.
- Geniş ve biraz çukurca bir tabağa önce patatesleri, üzerine kabakları, sonra da patlıcanları yerleştirin.
- Üstüne biberleri dizin. En üste de kızartılan mini köfteleri aralarına serpin.
- Domates sosunu hazırlayın. Sosu sıcak halde kaşık kaşık sebzelerin ve köftelerin üzerini kapatacak şekilde üzerlerine dökün. Soğuyunca servis yapın.
Domates Sosu:
- Zeytinyağında küçük doğranmış domatesleri veya kışlık domatesleri biraz pişirin.
- İçine maydanoz dışında, kalan malzemeleri ekleyin. Tadını isteğinize göre belirleyin. Bir kaç dk. daha ocakta sos kıvam alıncaya kadar pişirin.
- Ocaktan alınca incecik doğranmış maydanozların yarısını sosa karıştırın. Bekletmeden domates sosunu sebzelerin üzerine dökün.
- Soğuyunca servisten önce kalan maydanozlar ile süsleyin ve sunun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder