MALZEMELER :
- 1 adet semiz piliç
- 1 adet tarhun otu demeti
- Beyaz et suyu konsantresi
- 100 gram tam yağsız sığır eti kıyması
- 1 adet yumurtanın akı
- 1 çay bardağı beyaz şarap
TARHUN OTLU JÖLEDE PİLİÇ HAZIRLANIŞI :
İlk olarak semiz pilici bağlayınız ve bir tencereye koyup alışılmış metodla hazırlanmış beyaz etsuyu konsantresi ile kaynatınız. Tencereye tarhun otu demedini de koyunuz. Çok hafif ateşte hafif taşımla bir saat süreyle pişiriniz. Sonra kendi suyunda soğumaya bırakınız. Daha sonra semiz pilici süzünüz ve bağlarından çözüp iyice nemliliğini alıp kurutunuz. Kendi etsuyunu, tercihen yağdan arınmış olarak, ısıtınız ve tülbentli süzgeçten geçiriniz. Gereken miktar .jelatini ilave ediniz (4 veya 6 adet yaprak, daha önceden soğuk suda batırılmış olarak). Bu konsantreyi ılık olarak bir tencereye dökünüz. Ancak bu tencerede daha önceden yumurta teli ile 100 gram tam yağsız sığır eti kıyması, bir adet yumurtanın akı ve bir avuç kabaca doğranmış tarhun otu yaprağını iyice beraber çırpıp karıştıracaksınız. Hepsini yedirdikten sonra ateş üstünde hafifçe çırparak pişirmeye başlayınız. Kaynama başlar başlamaz ateşi hafifletiniz ve ağır şekilde 25 dakika süreyle pişmeye devam etmesini sağlayınız. Jöleyi süzgeçten geçiriniz ve kafi derecede ılıklaşınca 1 çay bardağı beyaz şarap ilave ediniz. Oval bir kaba veya bir güvece yarıya kadar bu jöle ile döküp doldurunuz. Bu tabaka jöle sertleşince semiz pilici üstüne oturtunuz. Geniş tarhun otu yapraklarını aklandırıp (kaynayan suya batırıp çıkarmak) soğuk sudan geçirip ve süzerek teker teker yarı sertleşmiş jöleye batırınız ve bir tabaka jöle ile kaplayınız ve sonra bu yapraklarla semiz pilicin etrafını bir çelenk şeklinde yerleştirerek garnitür olarak süsleyiniz. Bu yapraklarla başka şekiller de verebilirsiniz ve zevkinize göre veya tarife uygun olarak semiz pilicin göğsü üzerinde hurma dalı veya yıldız şeklinde süsleyiniz. Semiz pilici artan jöle ile üççeyrek örtülmüş şekilde kaplayınız, ancak jöleyi yarı donmuş (sertleşmiş) iken kullanmaya dikkat ediniz. Sonra kabı buz üzerine oturtunuz veya buzdolabına koyunuz servis yapacağınız ana kadar böylece soğuk tutunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder