Bugün sizlere özel günlerde ikram edilen Zerde tatlısının yapılışını anlatmak istiyorum. Aslında safran kullanılarak yapılır ama safran oldukça pahalı bir baharat olduğundan onun yerine hint safranı olarak bilinen zerdeçalı kullanıyoruz.
Tabii, zerdeçal deyip geçmeyin. Zencefil ailesinden olan lifli bir bitkinin kökünden elde ediliyor. Aynı zamanda köri sosu ve hardal yapımında da kullanılabiliyor. Parlak sarı rengi ile kumaş boyamada ve kınada renklendirici olarak da kullanılıyor. Gelelim zerdeçalın faydalarına…. Zerdeçal neye iyi gelir derseniz eğer; Zerdeçal’ ın safra yollarını açıcı, kolesterol düşürücü, iltihap önleyici olduğu söyleniyor. Hazım rahatsızlıklarına, şişkinliğe, mide – bağırsak – karaciğer hastalıklarına karşı da iyi geldiği söylenenler arasında.
Yarım su bardağı pirinç
5 su bardağı su
1.5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı zerdeçal
2 çorba kaşığı nişasta
5 su bardağı su
1.5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı zerdeçal
2 çorba kaşığı nişasta
Üzerini süslemek için;
dolmalık fıstık
kuş üzümü
dolmalık fıstık
kuş üzümü
Çekilmiş antep fıstığı
Zerde Tatlısı nasıl yapılır – Zerde Tatlısı yapılışı:
Önce zerdeçalı bir çay bardağı sıcak suda eritin.
Pirinçleri yıkayın, süzün ve bir tencerede üzerini aşacak kadar su koyun.
Pirinçleri yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Nişastayı bir küçük su bardağı kadar suda çözün. Kıvamı ayranımsı olmalı.
Pirinçler yumuşayıp suyu çektiğinde üzerine zerdeçallı suyu, nişastalı suyu ve beş bardak suyu ekleyip karıştırın.
Karıştırara karıştıra kıvamı koyulaşıncaya kadar orta ateşte pişirin.
Koyulaşınca tencereyi ateşten alın, kaselere bölüştürün ve soğumaya bırakın.
Dolmalık fıstıkları hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun.
Zerdelerin üzerini fıstıklar ve üzümle süsleyip servis edin.
Lezzet Ustaları Gürme Yemek Tarifleri ile Zerde Tatlısı yapılışı Sizlerle.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder