Tam Buğday Unlu Tava Ekmeği - Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Yeni

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

16 Haziran 2013 Pazar

Tam Buğday Unlu Tava Ekmeği

Tam Buğday Unlu Tava Ekmeği tarifi ile evde ekmek yap.

%100 tam buğday unu ile yapılan ekmekler sert dokulu oluyorlar. Bu nedenle bugüne kadar bir kaç kez sadece tam buğday unu kullandığım ekmek pişirdim.
Bu tarif "How to Bake" adlı kitaptan "Ekmek Sanatı" tarafından uygulanmış. Çok da başarılı olmuş. Gerçekten bir ara hamur çıldırdı diye düşündüm. İkinci mayalanmada öyle güzel kabardı ki! Bu hamurun en büyük özelliği en az bir gece, en çok üç gün buz dolabında bekletilmesi. Gerçi ben geceden yoğurup dolapta bekletme işini çok seviyorum. Sabah yemek hazırlığı ile ekmek hazırlığı birbirlerine karışmıyor. Bu ekmek hamurunu da perşembe akşamı 19.00 gibi yoğurdum. Cuma günü 16.00 gibi dolaptan çıkardım. Çok lezzetli bir ekmek pişirdiğim ve yeni bir şey daha öğrendiğim için çok keyifliyim. Bugünüm boşa geçmemiş oldu.
MALZEMELER:
425 gram tam buğday unu (katmer un)
240 gram ılık su
1 adet yumurta 
40 gram kahverengi şeker
30 gram tereyağı
5 gram instant maya
8 gram tuz
YAPILIŞI:
1- Un, maya ve şekeri bir kapta silikon çırpacakla iyice karıştıralım. Sırasıyla su, tereyağı ve yumurtayı ekleyerek karışımı yoğurmaya hazır hale getirelim. 5 dakika bu şekilde yoğurduktan sonra tuzu ekleyelim. 10 dakika daha yoğuralım. Mayalanacağı kabı az yağlayarak hamuru yerleştirelim. Üzerine naylon torba geçirerek buzdolabında en az bir gece, en çok 3 gün bekletelim (ben 21 saat gibi bekletmiş oldum).
2- Buz dolabından çıkardığımız hamuru oda ısısına gelmesi için 2 saat dışarda bekletelim. Hamur bu arada iki katı kadar kabarıyor. Hamurun üzerindeki poşet ısı değişikliğinden nemlendiği için poşeti değiştirelim.
3- Sonra hamuru unlu tezgaha alalım. Yumruklayarak dikdörtgen ekmek kalıbı boyunda açalım ve zarf şeklinde katlayalım. Az yağlanmış kalıba katlama yeri alta gelecek şekilde yerleştirelim. Üzerine naylon kapatıp 60-90 dakika ikinci mayalanmasını bekleyelim (bugünkü ekmek kaloriferin üzerinde 75 dakikada  mayalandı).
4- Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirelim. Ekmeği fırına atmadan önce su spreyi ile 10-15 dakika fırının içine su püskürtelim (ekmeği fırına attıktan 20 dakika sonra üzeri kızardığı için folyo kağıtla örttüm)
5- Ekmeği fırından çıkardıktan sonra kalıptan çıkarıp pamuklu beze saralım, tel ızgaranın üzerinde soğumasını bekleyelim.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here