Ben hamurun yarısını peynirli,diğer yarısınıda uğraşmak istemediğim için hamura peynirsiz olarak düğüm atıp sade yaptım."Hiç uğraşamam"derseniz,bildiğimiz poğaça şeklide verip yumuşacık poğaçalar yapabilirsiniz..
Malzemeler :
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 yumurta akı içine (sarıları üzerine)
- 1 paket yaş maya (42 gr)
- 3 yemek kaşı şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 dolu tatlı kaşığı mahlep
- Aldığı kadar un ( hafif ele yapışan bir hamur olmalı)
- Lor veya peynir
- 1 bardak ılık suyun ( sıcağa yakın) içinde maya eritilir ve bir kabın içine dökülür.
- Diğer sıvı malzemelerde ilave edilip karıştırılır.
- Yumurta akı ve şekeri,tuzu,mahlebi ilave edilip karıştırıldıktan sonra azar azar un ilave edilerek yumuşak,hafif ele yapışan bir hamur yoğrulur.
- Hamurun üzeri bir bezle kapatılıp 2 katı olana kadar mayalandırılır.
- Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartılıp elle bastırılır açılır.( ele yapışırşa tezgaha hafif un serpilebilir)
- iç malzemesini koyduktan sonra hamur rulo yapılır,yavaşça bastırılıarak uzatılır ve açılmaması için kenarları bastırılır.
- İç malzeme kullanmak istemezseniz hamurdan parça kopartılıp elimzle yuvarlanarak uzunlamasına şerit yapılır ve düğüm atılır.
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir ( sık sık yerleştirmeyin kabaracağı için yapışabilir )ve tekrar yarım saat mayalanmaya bırakılır.
- İkinci kez mayalanam poğaçalar üzerlerine yumurta sarısı sürülerek (yumurta sarılarına 2 tatlı kaşığı su lave edip karıştırın) önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder