Karadeniz'in Bezelye Tavası Tarifi Burada.
En az ZEYTİNYAĞLI SULTANİ (YAPRAK) BEZELYE YEMEĞİ TARİFİ kadar lezzetli bir çay saati ikramı veya aperatif hazırlamak ister misiniz? Trabzon'da çay ve kahvaltı sofralarını süsleyen yassı sultani bezelyelerin tavası yumurtasız olarak da yapılabilir. İşte nefis yumurtalı yaprak bezelye tava yemeğinin resimli tarifi...
SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI TARİFİ
Sultani (Yaprak) Bezelye Kızartması Malzemeleri
Yarım kg sultani bezelye
İki adet yumurta
Yarım su bardağı mısır unu
Kızartmak için: İki - üç yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber veya pul biber
SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI 6SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI 3SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI 2SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI 2SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI 5
Sultani (Yaprak) Bezelye Tavası Tarifi
Sultani bezelyeler ayıklanır, varsa kılçıklı kısımları bıçak kullanarak ayrılıp atılır ve bütün olarak yıkanır. Sadece taneleri belirgin olanların içleri çıkarılır. Üzerlerini geçecek kadar su ve bir çay kaşığı kadar tuz konarak on dakika kadar haşlanır ve süzgece alınıp suyu süzdürülür.
Tuz, karabiber ve mısır unu eklenerek harmanlanır.
Tava kızdırılır ve yağ konulur. Yağ az olursa yanma tehlikesi vardır. Bezelyeler sıkı bir şekilde bu tavaya yerleştirilir ve kısık ateşte pişirilir.
Alt kısım pişince tava kapağı yardımıyla bezelyeler çevrilir. Bu aşamada yapışmaz yüzeyli değilse tavaya biraz sıvı yağ konulur. Tavaya aktarılan bezelyelerin üzerine çırpılan yumurtalar dökülür ve yayılır. Tavanın bu kısmı da pişince istenirse yumurtalı kısmın pişmesi için tava tekrar çevrilir. İki - üç dakika daha ocakta tutulur.
Bezelyelerin bu kısmı da pişince servis tabağına alınır. Sultani (Yaprak) Bezelye Tavası ılık veya sıcak olarak yenilir.
Not: Karadeniz Bölgesinde daha çok bilinen sultani (yaprak) bezelye taneleri çok küçük olan kabuğuyla beraber çeşitli yemekleri yapılan bir bezelye çeşididir.
Yaprak bezene döndermesi (bezelye kızartması): Yarı haşlanıp süzülen sultani bezelyenin mısır ununa bulanıp tereyağı konmuş hususi kapaklı “dönderme tavası”nda (hamsi kızartmada ve diğer sebzeler için de kullanılır) iki taraflı olarak kızartılmasıdır.
“Ayıtlama”: Ayıklama (seçmek, temizlemek) kelimesinin İstanbul Türkçesinden farklı olarak Karadeniz ağzında mahallî olarak söylenişidir.
Kürül: Yaban bezelyesi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder