Bezelye Tavasi Tarifi Sultani Yaprak Karadeniz Sarmasi - Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Yapılması en kolay leziz çorba, meze, tatlı, salata ve yüzlerce yemek tarifleri sizleri bekliyor.

test banner

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2 Haziran 2020 Salı

Bezelye Tavasi Tarifi Sultani Yaprak Karadeniz Sarmasi

bezelye tavası tarifi
İşte size muhteşem bir lezzet. Doğu Karadeniz'in sultani bezelye tavası nasıl yapılır? Trabzon ve Giresun usulü tavada bezelye kızartmasının yapılışı nasıldır?

Karadeniz'in Bezelye Tavası Tarifi Burada.

En az ZEYTİNYAĞLI SULTANİ (YAPRAK) BEZELYE YEMEĞİ TARİFİ kadar lezzetli bir çay saati ikramı veya aperatif hazırlamak ister misiniz? Trabzon'da çay ve kahvaltı sofralarını süsleyen yassı sultani bezelyelerin tavası yumurtasız olarak da yapılabilir. İşte nefis yumurtalı yaprak bezelye tava yemeğinin resimli tarifi...

SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI TARİFİ

Sultani (Yaprak) Bezelye Kızartması Malzemeleri

Yarım kg sultani bezelye

İki adet yumurta

Yarım su bardağı mısır unu

Kızartmak için: İki - üç yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz, karabiber veya pul biber

SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI 6SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI 3SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI 2SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI 2SULTANI YAPRAK BEZELYE TAVASI 5

Sultani (Yaprak) Bezelye Tavası Tarifi

    Sultani bezelyeler ayıklanır, varsa kılçıklı kısımları bıçak kullanarak ayrılıp atılır ve bütün olarak yıkanır. Sadece taneleri belirgin olanların içleri çıkarılır. Üzerlerini geçecek kadar su ve bir çay kaşığı kadar tuz konarak on dakika kadar haşlanır ve süzgece alınıp suyu süzdürülür.
    Tuz, karabiber ve mısır unu eklenerek harmanlanır.
    Tava kızdırılır ve yağ konulur. Yağ az olursa yanma tehlikesi vardır. Bezelyeler sıkı bir şekilde bu tavaya yerleştirilir ve kısık ateşte pişirilir.
    Alt kısım pişince tava kapağı yardımıyla bezelyeler çevrilir. Bu aşamada yapışmaz yüzeyli değilse tavaya biraz sıvı yağ konulur. Tavaya aktarılan bezelyelerin üzerine çırpılan yumurtalar dökülür ve yayılır. Tavanın bu kısmı da pişince istenirse yumurtalı kısmın pişmesi için tava tekrar çevrilir. İki - üç dakika daha ocakta tutulur.
    Bezelyelerin bu kısmı da pişince servis tabağına alınır. Sultani (Yaprak) Bezelye Tavası ılık veya sıcak olarak yenilir.

Not: Karadeniz Bölgesinde daha çok bilinen sultani (yaprak) bezelye taneleri çok küçük olan kabuğuyla beraber çeşitli yemekleri yapılan bir bezelye çeşididir.

Yaprak bezene döndermesi (bezelye kızartması): Yarı haşlanıp süzülen sultani bezelyenin mısır ununa bulanıp tereyağı konmuş hususi kapaklı “dönderme tavası”nda (hamsi kızartmada ve diğer sebzeler için de kullanılır) iki taraflı olarak kızartılmasıdır.

“Ayıtlama”: Ayıklama (seçmek, temizlemek) kelimesinin İstanbul Türkçesinden farklı olarak Karadeniz ağzında mahallî olarak söylenişidir.

Kürül: Yaban bezelyesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages