Bazlama - Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Yeni

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

7 Temmuz 2014 Pazartesi

Bazlama

İftar Sofralari için Bazlama Tarifimiz

Bu hafta sonu nasıl geçti anlayamadım.

Biz pazar kahvaltılarında genellikle annemlerde toplanırız.

Bu hafta pazar kahvaltısının gözdesi "Bazlama"ydı.

Bizim gittiğimizde annem bazlamaları yapmaya başlamıştı bile... O yüzden yoğurma ve mayalanma aşamalarının fotoğrafları yok. Bu aşamaları da elimden geldiğince ayrıntılı yazacağım.



Malzemesi

2-2,5 kg un

Bir paket (42 gr) yaş maya

2 tatlı kaşığı şeker

Yaklaşık 1 lt su 

Tuz



Hazırlanışı

Önce mayayı bir kasede 2 tatlı kaşığı şeker ile  karıştırarak, ılık su ile ıslattım. Bu karışımı una ekleyip, tuzunu atalım ve yavaş yavaş suyunu ekleyerek, kulak memesinden yumuşak olacak şekilde şekilde yoğuralım.  Üzerini örterek ılık bir yerde hamur bir kat artana kadar mayalanacak. (Biz kalabalık olduğumuz için çok yaptık siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz.) Bu ölçü ile yaklaşık 35 adet orta boy bazlamamız oldu.)

Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlanır ve sofra bezinin üzerine konularak üzeri örtülür (örtmezseniz üzeri kurur ve mayalanmaz)




10 dakika sofra mayasının gelmesi beklenir.

Daha sonra elle ya da oklava ile yarım santim kalınlığında açıyoruz. Biz açarken oklava kullanıyoruz (mayası kaçmasın diye elle açanlar da var, nasıl kolayınıza gelirse). 



Püf Noktası: Şimdi bu aşama önemli; hepsini açmıyoruz teker teker pişireceğiz. Diğerleri üzeri örtük şekilde mayalanmaya devam edecek. Bir tanesini açıyoruz, tavaya alıyoruz 1-2 dakika sonra alt üst ediyoruz, aynı şekilde 1-2 dakika sonra tekrar çeviriyoruz. İşte ondan sonra kabarmaya başlıyor. Yani bir tarafını bir kerede değil alt-üst ederek iki seferde pişiriyoruz ki iyice kabarsın arası açılsın. Bir tanesi pişerken diğerini açıyoruz, teker teker... 





Tavada kabarmış halinide çekmiştim ama biraz bulanık çıktığı için resimlerini koymadım ama arası kendiliğinden açılan yumuşacık bazlamalarınız olacak. 






ve mümkünse bal -tereyağ ikilisi ile sıcak sıcak tüketilecek... 





Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here