Puf puf yumuşacık bir tarif. Poğoçaları yaparken içlerini zeytinle doldurmak zor geldi. :)) Çalışınca akşam bunlarla uğraşmak bazen çok zor geliyor . Yarısını yapmışken kalan yarısının hamuruna zeytinli içi döktüm, sonra koparıp koparıp simit yapar gibi yuvarlayıp, uçlarını birleştirip tepsiye dizdim. Poğoçaların rengi pişince biraz koyu oldu ama yumuşacık nefis oldu.Hem de daha kolay oldu. Ayrıca iç yetmedi derdi de olmadı :)
Hamuru için :
- 1 aida çay bardağı süt
- 1 paket yaş maya (yaş mayaları buzlukta tutarım hep)
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 su bardağı yoğurt ve suyu
- 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ
- Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )
- İçi için bir tabak dolusu zeytin içi ( ben zeytinleri rondodan geçiriyorum. Sonra içlerinden tek tek çekirdeklerini ayırıyorum. Zeytinin çekirdekleri kırılmıyor. Bazen bir-iki tane çekirdek kaçırdığım oluyor. Oda her seferinde eşime denk geliyor :))
1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.
2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.
3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 ( 2 daha fazla olsa daha da kabarır) saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.
4) Yumurta kadar kopradığınız hamurun ortasına zeytinli içten koyup tekrar yuvarlayıp, yağlanmış tepsiye dizin. İsterseniz sizde benim gibi zeytinler hamurun içine atıverin.
5) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin. Kabarıp, kabarıp puf puf oluyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder