Kiymali Mayali Lokum Tarifim 2014 - Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Yeni

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

19 Şubat 2014 Çarşamba

Kiymali Mayali Lokum Tarifim 2014







Nefis nefis nefis oldu. Yumuşacık, puf puf süper. Vallahi tavsiye ederim. Yediğimiz ve dağıttığımızdan arta kalanları derin dondurucuya koydum. Sabahları işe giderken mikrodalgada ısıtıp ısıtıp yedik.



Sütü mayayı eritirken kullandım. Ben ayrıca yoğurt koydum. Ama siz isterseniz sadece süt ve su da kullanabilirsiniz.



Malzemeler:



Hamuru için :



  • 1 aida çay bardağı süt


  • 1 paket yaş maya


  • 1 yemek kaşığı şeker


  • 1 yemek kaşığı tuz


  • 1 su bardağı yoğurt ve suyu


  • 1 aida çay bardağı dolusu sıvı yağ


  • Hamur elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar alabildiği kadar un ( 1 kilo kesin vardır. Belki de daha fazla )

İçi için :



  • 1 kilo kıyma, 2 büyük boy domates, 5-6 çarliston biber yada 20-25 adet ince biber(daha güzel), 2 büyük boy kuru soğan , maydanoz, karabiber, tuz ve istediğiniz baharat, kavurmak için sıvı yağ

Ayrıca hamurun üstü için :



  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı süt, 1 yumurta sarısı

Yapılışı :


1)Ilık sütün içinde şekeri ertitin. İçine mayayı koyup mayayı da eritin. 5 dakika kadar beklesin.



2)Elenmiş unun ortasını havuz yapın, yoğurdu ve suyunu, sıvıyağı, tuzu, erimiş sütteki mayayı ekleyin.Yavaş yavaş unla karıştırın. Elinize yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun. Un fazla gelirse su ile yumuşatabilirsiniz. Çok yumuşaksa da un ekleyebilirsiniz.



3)Üstünü bezle tülbentle örtüp en az 1.5 saat bekletin. Hamur güzelce kabarsın.



4)Bu arada içini hazırlayın.Tavaya yağ koyup kıymaları bir güzel kavurun. Kıymalar kavrulunca yemeklik doğradığınız soğan ve biberi katıp onlarıda kavurun. Kabuklarını soyup minik minik doğradığınız domatesleri de katın. Maydanozunu, tuzunu, karabiberini, istediğini baharatı da katın (ben ayrıca biberiye de kullanırım) . Domatesin suyu çekilince hazır demektir.



5)Tezgahınızı unlayın. Hamurunuzu elma büyüklüğünde parçalara ayırın. Kaç parça çıktıysa kıymanızı da o kadara bölün.  Benim hamurumdan toplam 6 parça oldu. Merdaneye yapışmasın diye arada unlayarak, merdane yardımı ile dikdörtgene benzer şekilde açın. (Çok da önemli değil). Kıymalı içi üzerine serpin. Aşağıdaki gibi :



6) Sonra uzun kenarınından başlayarak yuvarlayın. 3 parmak genişliğinde kesin.






?7) Kenarı yüksek bir tepsiye dik dik yerleştirin. Hepsini alacak, boş yer kalmayacak şekilde olmalı. Üstlerine çırptığınız yumurta sarısı, süt ve yağ karışımı sürün.



8) Önce 50-60 derece de yarım saat kadar tutun. Biraz daha kabarmasını sağlayın. Sonra 170 derece de üstleri kızarana kadar pişirin. Kabarıp, tepsiye sığmaz oluyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here