Malzemeler:
- 6 su bardağı un
- 2 su bardağı su
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- ı paket margarin veya tereyağı
- ı yumurta sarısı
- çörehotu
- tuz
- 1/2 kg. yeşil mercimek (akşamdan ıslatılmış)
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 demet maydanoz
- tuz, karabiber
Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine suyu, sıvı yağı ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. Hamuru 8 eşit parçaya ayırıp beze yapalım. Üzerlerine nemli bez örtüp 1/2 saat dinlendirelim. Bu arada böreğin iç harcını hazırlayalım. Mercimekleri basınçlı bir tencereye alıp üzerlerini 2 parmak aşacak kadar su ekleyerek fazla yıpratmadan haşlayalım. Mercimekler sulu kalmışsa süzgece alıp suyunu süzelim. Tavaya sıvı yağı alalım. Mercimeği, tuzu, karabiberi ekleyip 2-3 dk. karıştırarak kavuralım. Tavayı ateşten
maydanoz ekleyip içi soğutalım. Dinlenmiş bezelerin yansını unlanmış bir zeminde 0.1 mm. kalınlığında açalım. Yufkaların aralarını ve üzerini erimiş margarinle yağlayarak üst üste serelim. Yufkaların karşılıklı kenarlarını, kat yerlerini de yağlayıp bohça kapatır gibi kapatalım. Hamuru buzdolabında 20 dk. bekleterek buzdolabından alalım. Unlanmış bir zeminde 0.3 mm. kalınlığında açalım. Hamuru 15 cm.lik kareler halinde keserek bir kenarlarına mercimekli harç koyalım. Hamımı aynı yönde üçe katlayalım. (Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayalım.) Dikdörtgen şekil alan börek hamurlarını margarinle yağlanmış tepsiye dizerek üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpelim. Önceden ısıtılmış 220° ısılı fırında böreklerin altlan ve üstleri pembeleşene dek pişirip hemen fırından çıkaralım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder