Aşure |
Malzemeler:
- 500 gr aşurelik buğday
- 1 pk. kuş üzümü
- 1 sb. kuru fasulye
- 1 sb. fındık içi
- 1 sb. nohut
- 1 kg şeker
- 1 sb. kuru incir
- Tarçın
- 1 sb. kuru kayısı
- Hindistan cevizi
- 1 sb. kuru üzüm
Yapılışı:
- Buğday, fasulye ve nohut akşamdan bol su ile ısıtılır. Ertesi gün hepsi ayrı, ayrı haşlanır. Büyük bir tencereye buğday konarak 4 lt su eklenir ağır ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
- Nohut ve fasulye ilave edilerek pişirmeye devam edilir. İnir ve kayısı yıkanarak küp doğranır. Kuş üzümü ve kuru üzüm temizlenir, ayıklanır.
- Kayısı, incir, kuru üzüm ve kuş üzümü tencereye aktarılır. Üzümler şişinceye kadar kaynatılır. Şekeri ilave edilir 15-20 dk daha kaynatılır.
- Ocaktan alınarak fındıklar tencereye aktarılır, karıştırılır. Aşure servis kaselerine eşit miktarda bölüşülür. Yarım saat dinlendirilir.
- Üzerine tarçın ve hindistan cevizi serpilir. Arzuya göre sıcak veya soğuk olarak servis yapılır.
- Geleneksel bir Türk tatlısıdır.
- Buğday kaynarken çok su çektiğinden dolayı su miktarı sıcak su olmak kaydıyla ilave edilir.
- Ortalama maliyeti 9.50 tl'dir.
- Ortalama 18-20 kişiliktir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder