Pırasa Dolması - Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Yeni

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

6 Ağustos 2013 Salı

Pırasa Dolması

Pırasa Dolması

Yaprak sarması zor iş...
Lahana sarması bir kuble daha kolay ama yine de zor... Daha doğrusu zahmetli...
Dolma daha kolay ama kalem gibi sarmanın yerini alamaz...
Ama yine de kolay olması nedeni ile dolmayı daha sık yaparız. Peki ne dolmaları yaparsınız. Patlıcan, kabak, biber, soğan.... Peki daha önce hiç pırasa dolması denediniz mi? Ben Çerkezköydeyken bir kere denemiştim. O zamanlar çok tecrübesizdim ve pirinçlerin şişme payını hesaplayamadığımdan pırasalar pişmişti ama pirinçler taş gibi kalmıştı ama enteresan bir lezzetti...
Eğer soğan dolmasını seviyorsanız pırasa dolmasını da seversiniz, benzer bir tat... Her akşam ne yapıcam hep aynı şeyler diye düşüneceğinize deneyin işte kaybedecek bir şey yok :)))
Sevgiler, görüşmek üzere
Pırasa Dolması
Malzemeler

yaklaşık olarak 1 kilo pırasa
250 gram kadar kıyma
1,5 çay bardağı pirinç
2 tane orta boya soğan
2 yumurta
1 yemek kaşığı salça
sıvı yağ
Maydanoz
Limon
Tuz ve karabiber

Yapılışı

İlk önce pırasaların yeşil olan sap kısımlarını keselim. beyaz kısımları kalsın. sonra beyaz kısımlarını belirli bir uzunlukta keselim. Ve bir tencerede uzun pırasaları kaynatalım. Çok fazla değil diri kalacaklar. sadece pırasaları hafif yumuşatıp birbirlerinden ayrılması içindir bu işlem.
 
Sonra bir baş ince doğradığımız soğanı, salçayı, kıymayı, tuzu, pirinç, sıvıyağı, karabiber ve ince ince doğradığımız maydanozu bir kapta karıştırın. Pırasanın iç harcını böylece hazırlamış oldunuz.
Sonra hafif kaynattığımız pırasaları içinden teker teker çıkarın . Çıkarırken dikkat edin kopabilirler.
Sonra teker teker ayırdığımız ince uzun pırasa dilimlerinin içine bir tatlı kaşığı yardımıyla pirinçli kıymalı harçtan koyun. Ve bir tencereye yan yatacak şekilde sırasıyla üst üste dizin.
Tencereye dizmiş olduğunuz pırasa dilimlerinin üzerine sıcak su dökün. Çok fazla dökmeyin. pırasaları biraz geçecek şekilde dökerseniz daha iyi olur. isterseniz üzerine bir çatlamaz  tabak kapatabilir, isterseniz direkt olarak tencerenin kapağını yada bir porselen tabak kapatabilirsiniz.
Sonra  pırasa dolmasının terbiyesi için 2 yumurta sarısını ve bir limon suyunu ekleyip çırpın. Kaynayan dolmanın sıcak suyundan kepçeyle biraz alıp ekleyin. Ve pırasaların üzerine dökün. Biraz kaynatıp ocağın altını kapatın.
Şimdiden Afiyet Olsun!
Not : Dolmalar her zaman kısık ateşte pişer.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here