Mezelerin şahı, iftar sofralarının olmazsa olmazı, muhammara-cevizli biberi 10 dk. da hazırlayıp sofranızda bulundurabilirsiniz. Tarif sevgili Ayla Abla'ya ait. Tarifini her sorduğumda muhammarayı kendisi yapar ve yollar. Bu kez blogum için bu gizli tarifi aldım. Kim nasıl yaparsa yapsın, Ayla Abla'nın elinden olacak, muhammarasının üstüne yoktur.
- 2 su bardağı kırmızı baş biber ezmesi (sıcak suda bekletilmiş ve temizlenmiş biber)
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 2 su bardağı ceviz içi (iri dövülmüş)
- 1 su bardağı Etimek (un gibi dövülmüş)
- 1,5 su bardağı tahin
- 2 adet orta boy soğan
- 2 adet limon suyu
- 1 yemek kaşığı acı kırmızı pulbiber
- 3 tatlı kaşığı kimyon
- 1/2 su bardağı su
- Zeytinyağ ( sürülecek kıvam oluncaya kadar eklenecek)
- Tuz
YAPILIŞI
- Baş biberleri sıcak suda 3-5 dk. haşlayıp bırakın. Biberler kabarınca çekirdeklerinden ve sert kısımlarından temizleyin. Robottan çekin, macun gibi bir ezme elde edin.
- Soğanları çok ince olacak şekilde çintin. Soğanları robottan da geçirebilirsiniz.
- Biberler, salça ve soğanları iyice ezerek karıştırın.
- Ceviz, etimek, tahin, limonsuyu, su ve baharatları ekleyip karıştırın.
- Zeytinyağını sürülecek kıvam oluncaya kadar ekleyin.
- Tadını istediğiniz şekilde arttırıp eksiltebilirsiniz.
- Hazırladığınız karışımı buzdolabında bekletin.
- Ekmek veya tuzlu kraker üzerine sürüp veya sade servis yapın.
- Buzdolabında bekleyince muhammarada katılaşma olabilir. Çok az su ve zeytinyağ ekleyerek kıvamını inceltebilirsiniz.
* Muhammara buzdolabında 10 gün kadar tazeliğini korur.
** Kahvaltılık olarak da kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder