Hünkar Beğendi Yemek Tarifi - Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Yapılması en kolay leziz çorba, meze, tatlı, salata ve yüzlerce yemek tarifleri sizleri bekliyor.

test banner

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

14 Haziran 2013 Cuma

Hünkar Beğendi Yemek Tarifi

Oldum olası yöresel yemeklere ayrı bir merakım vardır. En büyük arzum başta Gaziantep ve İzmir olmak üzere.(Ana baba vatanım olduğu için) Ülkemizin il ilçe köy farketmez her yerini gezerek o yörenin insanlarını tanımak ve yöreye ait yöresel lezzetlerini araştırmaktır.Tabii bu mümkün olamayınca.Google amcaya,kitaplara başvuruyorum:)Hele de saray mutfaklarına ait tarihi hikayesi olan yemekleri araştırmak okumak yapmak yazmak bana ayrı bir keyif veriyor.

''Ali Nazik''yemeğiyle bu arzum debreşince:)

Osmanlı mutfağından günümüze gelen ünlü yemeğimiz''Hünkar beğendi''yide bir araştırayım hangi hünkarımız beğenmiş diye yola çıkınca.İşte öğrendiklerim ve ünlü yemeğimizin hikayesi;



19.Yüzyılın yarısında.Fransa imparatoru Napoleon'un eşi imparatoriçe Eugenie yanında aşçısı ile Sultan Abdülaziz'in konuğu olarak Topkapı Sarayını ziyarete gelir.Fransız aşçı,Türk ahçılara kendi yemek kültürleri olan beşamel sosu öğretir.O gün sarayın ahçısı patlıcanı közler,kuzu etini kavurur.Fransız aşçı da beşamel sos yapar.Köz patlıcanla beşamel sosu karıştırıp tabağa koyarlar.Üzerinde kuzu kavurmayla yemek hünkarın sofrasına gider.Beğenilecek mi? diye merakla beklenirken Hünkar beğendi diye haber gelir.Böylece yemek adını almış olur.Bir başka rivayete göre de bu yemeğe bu adın verilmesini kraliçe Eugenie tarafından rica edildiği de ifade ediliyor.



Araştırmalarım sonucu öğrendiğim bir başka bilgi de; O zamanlar domates Osmanlı mutfağına girmediği için yemekler renksiz olurmuş.Bazen yeşil domates kullanılırmış.Yanlışlıkla aralarına kırmızı domates karışıp mutfağa geldiğinde bozuk diye atılırmış.Kırmızı domates çok sonraları zaman içinde kullanılnaya başlanmış.Bu saray yemeğimiz de o zamandan,günümüze kuzu etinin içine domates ve çeşitli baharatlar girerek gelmiş.





Osmanlı sarayların da ve bizim nacizane sarayımızda da çokkk sevilen ünlü ''Hünkar Beğendi''nin ''Sevalce lezzetler'' derlemesiyle işte reçetesi;


ET SOTE MALZEMELERİ:
400 - 500 gr.Kuzu eti (dana eti de olur)  (kavurmalık doğranmış)

2 Yemek kaşığı zeytinyağı

1 Büyük soğan (yemeklik doğrayın)

4 Adet sivri biber  (küçük küçük doğrayın)

3 Adet orta boy domates (kabuğunu soyup küçük doğrayın)

Kekik - karabiber - pul biber

Tuz



BEĞENDİNİN  MALZEMELERİ:

1 kg.Patlıcan

2 Yemek kaşığı un (40 gr)

1 Tatlı kaşığı tereyağı (20gr)

2 Su bardağı süt

1 Çay kaşığı muskat rendesi (arzu ederseniz)

(Muskat ile detaylı bilgiye buradan bakabilirsiniz)

Tuz

ET SOTENİN HAZIRLANIŞI: 


  • Ben bu sefer aslına uysun diye kuzu etiyle yaptım.Ama çoğunlukla dana etiyle yapıyorum.

  • Önce ocakta tencereyi ısıtın.İyice ısınan tencereye 1 yk.zeytinyağı alın tencerenin sıcağıyla yağ da hemen ısınacaktır.Isınan yağda güzece yıkadığınız etleri karıştırarak kavurmaya başlayın.Et kendi suyunu salınca kapağını kapatıp ocağı kısarak pişmeye bırakın.

  • Suyunu çekmeye başlayıp da  et pişmeye başlamışsa kalan 1yk.zeytinyağı ve soğanları ilave ederek kısık ateşte kavurmaya devam edin.

  • Soğanlar kavrulunca,biberi ilave ederek bir iki karıştırıp domatesleri de ekleyin,bu arada tuz ve baharatları da karştırıp et sote pişince ocağı söndürün.

  • NOT; Et suyunu çekipte pişmemişse biraz daha sıcak su ilave edersiniz.Veya zamanım yok derseniz,eti düdüklüde haşlayıp,kevgirle çıkararak da kavurma işlemine geçersiniz.


BEĞENDİNİN HAZIRLANIŞI:


  • Patlıcanları ocakta fırında veya mangalda közleyin.Mangalda odun ateşinin közüyle lezzeti apayrı güzel olsa da bu her zaman mümkün olmuyor.Olmadığı zamanlar da fırının ızgarasında közlüyorum:)

  • Közlenen patlıcanların kabuklarını soyarak temizleyin.Soymadan daha kolay temizleyim derseniz.Patlıcanları doğrama tahtasına yatırıp,karnıyarık gibi uzunlamasına keserek köz patlıcanları kaşıkla yukarıdan aşağıya doğru sıyırarak kesme tahtasının bir kenarında biriktirip.Bıçakla ince ince kıyın. 

  • Beşamel sos için,tereyağı ve unu tencereye alıp hafifçe kavurup sütü ilave edin.Hiç pütürlük kalmaması için çırparak koyulaşıp kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin.Tuzunu ve muskat rendesini ilave edip karıştırın.Doğradığınız patlıcanları da ilave ederek bir iki karıştırıp ocağı söndürün. 

  • Tabaklara önce beğendi koyun,ortasını hafif açarak kavurmayı koyun ve servis yapın.

  • Yanında salata ve yoğurtla.Kendi saraylarınız da,sevdiceklerinizle afiyetle yiyin:)




Araştırmalarım sırasında alttaki video'yu buldum.Vuslat aşk sevda ''Hünkar beğendi''birlikteliğiyle öyle güzel ifade edilmiş ki.Etkilenmemek elde değil.

Bu yemeği artık her pişirdiğimde Saray hikayesi ve ahçının vuslat hikayesini hatırlıycam:)





RABBİM tüm sevenleri vuslata erdirsin.Amin...




İlk kez video yüklüyorum.İzlenebiliyor mu? Not düşerseniz sevinirim:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages