Ege Musakkasi Lezzetli Tarifler - Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Yeni

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

14 Haziran 2013 Cuma

Ege Musakkasi Lezzetli Tarifler

Bugün farklı Musakka kadar lezzetli hatta lezzette azıcık musakkayı geçebilir dediğim de.Bana hak vereceğinizi düşündüğüm:) Ailenize ve yemek davetleriniz de misafirlerinize gururla sunacağınız.Harika nefis bir lezzet.

musakka yemeği


Kızartmadan kaçındığım için çok sık yapmadığım,ama yemek davetlerim de soframda yer alan bu yemek.''Sahrap Soysal'' hanımın ''Ekonomik Yemekler'' kitabından,minicik değişiklilerle Sevalce lezzetlerin mutfağına gelerek.Evinde ki gurmeler ve misafirleri tarafından çokk beğenilince de bloğunda yerini alan nefis mi? Nefis yemeğimizin işte reçetesi:)

MALZEMELER:
3  Adet  kemer patlıcanı  (ince uzun olacak)
3  Adet orta boy patates
2  Adet  kabak  (ince olsun)
Kızartmak için 1/2 veya 1 Su bardağı zeytinyağı

Kıymalı sos için:
200 gr.Kıyma
1  Yemek kaşığı zeytinyağı
2  Adet orta boy soğan (kabuklarını soyup,yemeklik küçük küçük doğrayın)
2  Adet yeşil sivri biber (saplarını ve tohumlarını temizleyip,küçük küçük doğrayın)
2  Adet domates (kabuklarını soyup,tavla zarı formunda doğrayın)
1  Yemek kaşığı domates salçası
1  Su bardağı  su
1'rer çay kaşığı;Kimyon - kekik-pulbiber -biraz da karabiber.
Tuz

Beşamel sos için:
1 lt. Süt
Fındık büyüklüğünde bir parça tereyağı
3 Yemek kaşığı un  (60 gr.)
Tuz - Karabiber.
4 Yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
Üzerine serpmek için çörekotu

HAZIRLANIŞI:

Patlıcanları alacalı soyarak,yarım cm.inceliğinde halka şeklinde dilimleyin.Bol tuzlu su içinde yarım saat    bekletin.(acı suyunun çıkması için)

Kabakların kabuğunu kazıyıp yıkayıp,yarım cm.inceliğin de halka şeklinde dilimleyin.

Kabuklarını soyarak yıkayıp kuruladığınız patatesleri de yarım cm.inceliğinde halka şeklinde dilimleyin.

Kızartma tavasında yağ iyice ısınınca.Önce patatesleri,ardından kabakları,ardından suyunu süzüp havlu peçeteyle kuruladığınız patlıcanları hafifçe kızartarak.Havlu peçete serdiğiniz bir tepsiye çıkartın.



Kıymalı sos için;Tavaya zeytinyağını,yemeklik doğradığınız soğanları ve kıymayı alarak tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurmaya başlayın.4 - 5 dakika kadar kavurup biberleri salçayı ekleyip karıştırarak biraz daha kavurun.En son domatesleri ekleyip karıştırın.1 su bardağı su ekleyip karıştırıp kaynayınca ocağı söndürün.Tuz ve baharatlarla lezzetlendirip bir kenarda bekletin.


Beşamel sos için;Orta boy bir tencereye unu ve sütü koyun.Sürekli karıştırarak kaynamaya başlayınca 1 -2 dakika kadar kaynatıp pişme işlemini tamamlayınca ocağı söndürün.Tuz ve karabiber ile lezzetlendirip  mikserleyin.(Beşamel sosun resmini çekmeyi unutmuşum affola::)


Sebzelerimizi kızarttık,kıymalı sosumuzu ve beşamel sosumuzu da hazırladık şimdi sıra dizaynına işin zevkli tarafına geldi:))

En büyük uzun boy borcama veya büyük boy kenarları yüksek bir fırın kabına 1 - 2 kepçe dolusu beşamel sosu dökerek yayın.Üzerine sebzeleri karışık sıralayın.(Ben resim çekme telaşesinden sebzeleri seyrek dizmişim.Siz görülen boşluklara da sebzelerden yerleştirin.

Sebzelerin üzerine kıymalı harçtan serpiştirin.Üzerine beşamel sostan gezdirin.1.katı tamamladık.



Tekrar sebze,kıymalı sos ve beşamel sos sıralamasıyla 2 kat malzemeleri de yerleştirin.



Tekrar sebze,kıymalı sos,beşamel sos sıralamasıyla 3 kat malzemeleri de yerleştirin.

En üste kaşar peyniri rendesi ve çörek otu serpiştirin.


175 derece ısılı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Fırından çıkınca 1o -15 dakika kadar dinlendirerek servis yapın.


Alttaki tabağı da kızım vejetaryen olduğu için biraz ayırdığım sebzeler ve beşamel sosla hazırladım.Vejetaryen Ege musakkası'nın fırına girmeden önceki hali.Fırından çıktıktan sonra yine resimlemeyi unutmuşum,affola:))  


Not; Kitapta,sebzelerin ayrı ayrı tek kat olarak hazırlanması yazıyordu.Yani ilk kata sadece patates,kıymalı sos,beşamel sos.2.kata kabak ve soslar,3.kata da patlıcan ve soslar olarak.

Ben yine 3 kat olarak ama sebzeleri karışık olarak hazırladım.Bazen de 2 kat olarak hazırlıyorum.Yani 2 kepçe kadar beşamel sos döktükten sonra.Sebzelerin yarısını karışık dizerek üzerine kıymalı sosun yarısını,üzerine beşamel sosun yarısın.Kalan yarıları da 2 kat olarak hazırlayıp kaşar peyniri ve çörek otunu serperek hazırladığım da oluyor.Tercih sizin
                           Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here