Kahvaltı ve ardından diğer hazırlıklar nedeniyle misafirlerimiz gelinceye kadar her işlerimizi bitirebilmemiz için.Pastanın dekoruna fazla zaman ayıramayıp sade bir pasta hazırladım.
Aslında kitapta pastanın tarifi 20 cm'lik kalıp içindi.Kalabalık olacağımız için malzemeleri 2,5 katı kadar doğaçlama arttırarak büyükçe bir pasta hazırladık.Ben sizlere kitapta ki 20 cm.lik malzemeleri yazıyorum.
Aslında kitapta pastanın tarifi 20 cm'lik kalıp içindi.Kalabalık olacağımız için malzemeleri 2,5 katı kadar doğaçlama arttırarak büyükçe bir pasta hazırladık.Ben sizlere kitapta ki 20 cm.lik malzemeleri yazıyorum.
MALZEMELER: (20 cm.lik kalıp için)
2 Yumurta
100 gr. Siyah çikolata
125 gr. Labne peyniri
60 gr. Tereyağı
180 gr. 1 Su b.toz şeker
280 gr. 2 su b.+ 1 su b. 2 parmak eksik Un
2 yk.dolusu kakao
1 paket kabartma tozu
1 çay b. ılık su
İç kreması;
300 gr. 1,5 küçük kutu krema
1 Kase çilek
Çilek yerine,ahududu veya vişne de olabilir.
Üst kreması;
125 gr.Beyaz çikolata + 200 gr. 1 küçük kutu krema
300 gr.1 küçük kutu + iç kremadan kalan yarım kutu krema
HAZIRLANIŞI:
1= Önce çikolatayı benmari usulü eritin,çikolata erirken.
2= Tereyağı,toz şeker ve labne peynirini yoğunlaşıncaya kadar mikserleyin.
3= Yumurtaları birer birer ilave ederek mikserleyin.(1-yumurta biraz mikser,1-yumurta biraz mikser olarak)
4= Eriyen çikolatayı ekleyerek tekrar mikserleyin.
5= Ayrı bir kapta kuru malzemeleri (un,kakao,kabartma tozu) iyice karıştırıp,mikserlediğiniz harca biraz su biraz unlu karışımdan ekleye ekleye mikserleyerek işlemi tamamlayıp harcı tabanını yağlı kağıtla kapladığınız çember kalıba boşaltın.175 derece de 5 - 10 dakika kadar önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Önemli püf noktası; ilk 20 dakika pastanın kabarma süresi olduğu için,ilk 20 dakika fırının kapağını açmayın ki pastanız sönmesin.Pişip pişmediğini kürdan testiyle kontrol edin.Kürdanı batırdığınız da kürdan kuru çıkıyorsa pastanız pişmiş demektir.Diğer püf noktası,pastanız pişince hemen fırından çıkartın ki fırının sıcaklığıyla kurumasın.
6= Pastanın iç kremaysını,büyükçe bir kasede yoğunlaşıncaya kadar mikserleyip buzdolabına kaldırın.
7= Pasta kekini tamamen soğuyup dinlenmesi için en az 4 - 5 saat bekletip,3 çe katlandırın.
8= Çilekleri sulanmaması için pastayı katlandıracağınız zaman dilimleyin.
9= Pastayı servis yapacağınız,servis tabağı veya pasta altlığına çemberi yerleştirin.İçine Pandispanya'nın yani pasta kekinin bir parçasını yerleştirin kremanın yarısını sürüp üzerine çilek dilimlerini dizin.Üzerine pandispanya'nın 2. parçasını yerleştirin,kalan kremayı sürüp tekrar çilek dilimlerini yerleştirin.Ve pandispanyanın son katını da üzerine yerleştirip buzdolabına kaldırın.Bir gece beklesin.
10=Üst kreması için;İri iri parçalara böldüğünüz beyaz çikolata benmari usulü erirken,kremayı ilave ederek krema ve çikolata birbiriyle özdeşlenene kadar karıştırıp soğuyunca buzdolabına kaldırın.
11= Diğer kremayı da çırparken çoğalacağı için büyükçe bir kase de yoğunlaşıncaya kadar mikserleyerek buzdolabına kaldırın.
12= Ertesi gün servis zamanına 2 - 3 saat kala çemberi dikkatlice çıkarın.Pastanın her tarafını önce çikolatalı kremayla kaplayın.Ardından çırptığınız kremayla kaplayın.
Üzerini arzu ettiğiniz şekilde süsleyin.Ben çilek dilimleri ve yenilebilir gümüş drajelerle süsledim.(fazla krema kalmadığı için) kalan kremayla da sıkma torbasıyla köşelere ancak 4 tane çiçek yapabildim.
Benmari usulü eritme; Kısık ateşte sıcak ama kaynamayan suyun içine oturtulmuş ısıya dayanıklı bir kasede,doğranmış çikolatanın eritilmesi işlemidir.
Dikkat etmeniz gereken püf noktaları; Alttaki su dolu tencere de su miktarı üstteki kabın yarısında kalmalı ve fokur fokur kaynamamalı.Çikolatayla temas etmemeli,çikolatayı eriteceğiniz kabın kuru olması lazımdır.Çünkü çikolata azıcak dahi suyla temas ederse ayrışarak istenilen sonucu vermez.
Aklınızda bulunsun;çikolatanız erirken ayrışırsa,yeniden pürüzsüz hale gelene kadar.Her defasında 1 çay kaşığı olmak üzere margarin ya da sıvıyağ ekleyerek karıştırın.
Yoğunluktan pastanın dilim resmini çekemediğim için affola:(
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder