Son ekmek hamurumun reçetesi öyle güzel ki! Hep aynı yada gittikçe güzelleşen ürün çıkaran reçetelerim benim için çok önemli. Son ekmek hamurumdan daha önceki yazılarımda epeyce bahsetmiştim. Dün akşam yoğurduğum ekmek hamurunun beyaz unu daha fazla. Ve sadece tam buğday ununla karıştırdım. Çünkü ne kadar kabaracağını merak ettim. Tam tahıllı unların çok yararlı olduğunu hem biliyorum hem de çok kullanıyorum. Ama çok kabarmasını istediğim ve fırın ekmeği gibi olmasını istediğim ekmeklerimde beyaz unu %70 gibi kullanıyorum. Bu reçetedeki en önemli unsur tuzu sonradan ekleyip yoğurmak. Unla tuzu hemen karşılaştırmamak. Ve az maya çok zaman sistemini benimsemek. Bu nedenle de geceden yoğurup 12-16 saat gibi buzdolabında yavaş mayalanmasını sağlamak.
MALZEMELER:
550 gram beyaz un
200 gram tam buğday unu
6 gram kuru maya
410-420 gram ılık su
12 gram tuz
15 gram çiçekyağı
YAPILIŞI:
1- Un, su, mayayı 8 dakika yoğuralım. Tuz ve çiçekyağını ekleyip 4 dakika daha yoğurmaya devam edelim.
2- Hafif un serptiğimiz kaba hamurumuzu koyalım. Üzerine unlu pamuklu bezimizi örtelim. Naylona sarıp buzdolabına kaldıralım. Sabaha kadar mayalandıralım.
3- Sabah buzdolabından alıp naylon torbayı çıkaralım. Oda sıcaklığında 45 dakika bekletelim.
4- Tezgaha süzgüyle un serpelim. Hamuru ikiye bölüp tezgaha koyalım. Üzerine yine süzgüyle un serpelim. Unlu bezimizi de örtelim. 15 dakika bekletelim.
5- Süre dolunca bezelere un yedirerek iki dakika yoğuralım. Uzun ekmek şekline getirelim.
6- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yine süzgüyle un serpelim. Hamurları yerleştirelim. Üzerine unlu bezimizi de örtelim. Sıcak yerde bir saat mayalandıralım.
7- Hamuru çizme işlemini en son yani fırına atmadan hemen önce yapalım.
8- Fırını 220 derecede ısıtalım. Fırının kapağını açıp yan duvarlara 15-20 kez su püskürtelim. 15 dakika bu derecede pişirelim. Fırının ısısını 200 dereceye düşürüp 20-25 dakika daha pişirelim. Ekmeklerimizi fırından çıkardıktan sonra pamuklu beze sararak tel ızgara üzerinde soğumasını sağlayalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder