Soslu Pasta Tarifi - Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Lezzetli Tadına Doyum Olmayan Yemek Tarifleri

Yapılması en kolay leziz çorba, meze, tatlı, salata ve yüzlerce yemek tarifleri sizleri bekliyor.

test banner

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

14 Haziran 2013 Cuma

Soslu Pasta Tarifi

Soslu ve görünüm olarak lezzeti kadar harika bir soslu pasta tarifi ile karşınızdayım.

Aslında bu pastanın ismi gözyaşı pastası. Ama bu isim bana çok ters geliyor. Çünkü pasta veya tatlı yerken insan mutlu olur ve mutluluktan bir tebessüm belirir yüzünde mmm dercesine. Aksine gözyaşı dökmez.Niye bu pastaya bu isim verilmiş anlayabilmiş değilim.Belki de üzerine damlalar şeklinde sos damlatıldığından dolayı bu ismi almış.Ben yine de böyle güzel bir pastaya bu ismi yakıştıramadığım için soslu pasta ismini verdim.Benim çok sevdiğim favori tariflerimden biridir,deneyince siz de göreceksiniz.Yapımı çok kolay lezzeti üst seviyelerde bir pasta,tarifine gelince;
MALZEMELER:
4 yumurta
3 çay bardağı şeker
3 çay bardağı un
25 gr.lık 1 paket kakao ( 3 yemek kaşığı )
10 gr. 1 paket kabartma tozu
ÜZERİNE DÖKMEK İÇİN:
1,5 su bardağı süt (normal boyda su bardağı)
ÜST KREMASI:
1 paket krem şanti
¾ su bardağı süt
ÇİKOLATA SOSU:
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
25 gr. kakao ( 3 yemek kaşığı )
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı  margarin. 

HAZIRLANIŞI:
 Önce yumurta ve şekeri elektrikli  çırpıcıyla (mikserle) 2 dk. kadar yoğunlaşıncaya kadar çırpın. Un, kakao ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip tekrar çırpın.Elde ettiğiniz bu karışımı yağladığınız, ortası delik kek kalıbına dökerek 170 derecede pişirin.Pişen keki fırından çıkarıp ( kalıbından çıkarmadan ) 5-10 dk. beklettikten sonra 1,5 bardak sütü kekin üzerine, her tarafını ıslatacak şekilde dökün.
Islattığınız kek, kek kalıbının içinde en az  5 -6  saat beklemeli. Hatta akşamdan yaparak buzdolabında sabaha kadar beklettiğinizde, sütü iyice çekip dinlenerek lezzeti tam yerine geliyor.
Krem şantiyi de soğuk sütle mikserle çırparak, buzdolabına kaldırın.Bekleyen şanti tam kıvamını alıyor ve sıvaması da daha kolay oluyor.
Kekinizi servis zamanına 1 -2  saat kala kek kalıbından ters çevirip, servis tabağına çıkarın. Buzdolabına koyduğunuz krem şantiyle pastanın üzerini sıvayın.
Sos için;Küçük bir tencereye önce kuru malzemeleri koyup karıştırın. Sonra suyu ilave ederek tel çırpıcıyla karıştırarak pişirin. Ocağı söndürünce margarini ilave edin. Soğuyuncaya kadar ara ara tel çırpıcıyla çırpın ki üzeri kaymak tutmasın. Tamamen soğuyunca krem şantiyle kaplanmış pastanın üzerine soğumuş olan sostan kaşıkla damlalar dökerek arzunuza göre süsleyin. Ben krema pompasına sosu doldurup en ince düz ucu takarak üzerini dekoratif şekilde süsledim.
Kalan sosu bir sosluğa doldurarak, servis yaparken dilimlediğiniz pastanın her diliminin üzerine sos dökerek servis yapın. Afiyet olsun.
Notlar:Ertesi gün kek kalıptan çıkmakta zorlanırsa (kalıbın çizilmemesi için) metal olmayan bir şeyle tahta kaşığın sapı veya spatulayla veya sapıyla yukarıdan aşağıya doğru hafif hareketlerle kekin  kalıptan kurtulmasını sağlayıp ters çevirince servis tabağına kolayca çıkar.
Pişirdiğiniz sos koyu olursa kıvamına göre ayarlayarak su ilave edersiniz,(çok  sulu olmasın.Aksi taktirde pastanın ve tabaklardaki dilimlerin üzerinden akar) Sulu olursa da biraz nişastayı 1 -2 yemek kaşığı suyla ayrı bir kasede çırparak kaynamakta olan sosa ilave edip çırparak pişirin.Ben ölçü olarak 1 kaşık diyorum ama siz kaşığı çok doldurursanız koyu az doldurursanız sulu olur.Zamanla yaptıkça denedikçe kıvamı tam tutturabilirsiniz.
Tüm  kek ve pandispanya'larda pişip pişmediğini kürdan testiyle anlarız.Piştiğini anlayınca bir kürdanı batırın, kürdan kuru çıkıyorsa kek pişmiştir.Kürdan hamur bulaşığıyla çıkıyorsa pişmemiştir.Kek pişmemiş ama üstü fazla kızarmaya başlarsa  üzerini yağlı kağıtla örtün ki yanmasın.Fakat öncelikle ilk 20 dakika fırın kapağını açmayın.
Çünkü bu süre  kekin kabarma süresidir.Yoksa içeri giren havayla kek söner kabarmaz .Son olarak da kek veya pandispanya hatta tüm hamur işlerinde pişince fırında bırakmayın.Hemen çıkarın ki, fırının sıcaklığıyla kurumasın.Bu yazdığım notlar bu pasta için değil tüm kek veya pandispanyalar için geçerli.Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Bir de özür notum var:Dilimledikten sonra resmini çekmeyi unutmuşum.Bir daha ki yaptığımda dilimlenmiş halini de çeker yayınlarım inşallah.
                                                                                                                                                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages