El Açması börek denemek bana 40 yaşında nasip oldu. Millet 15-16 yaşında el açması börekler yaparken ben 40 yaşında ancak yapabildim. :)

Baktım yufkalar standart büyüklükte olmayınca ben de Boşnak böreği tarzında sardım.

El açması börek denemekten korkmayın illaki standart boyutta olacak ve yırtığı olmayacak diye bir şey yok. Ben hep beceremeyeceğimden korkmştum da :)

Bana rağmen börek son derece güzel oldu. :)

Malzemeler:


  • Hamuru için : 1 kg un ( 1 su bardağı un ayrıldı) 1/2 su bardağı sıvı yağ, yaklaşık 2.5 su bardağı su, tuz

  • İçi için: 3 patates, 1 büyük soğan, kırmızı toz ve pul biber, karabiber

  • Üstüne 2 kaşık sıvı yağ ve 1 yumurta sarısı

Yapılışı:



  1. Undan bir bardak ayırın ve unu eleyerek kaba alın. Üstüne sıvı yağı ve tuzunu atın. Suyu yavaş yavaş yedirin. Yaklaşık 2.5 bardak su alıyor. Elinizi yapışmayan bir hamur olacak. Hamuru yaklaşık 10 dakika yoğurun. Üstüne ıslak bez koyarak kenarda yaklaşık yarım saat dinlendirin.


  2. Hamur dinlenirken siz içini hazırlayın. Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağında kavurun. 3 adet patetesi rendeleyin ve kavurduğunuz soğanların üstüne atın. Kavrulduktan sonra üstüne baharatlarını , tuzu atın ve yedirin.


  3. Dinlenirdiğiniz hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın (15 adet oldular) un attığınız tezgahta merdane ile arkalı önlü çevirerek açın. Hamur eğer merdanenize yapışırsa hamurunuzun üstüne un atarak açmaya devam edin. Açtığınız hamurun bir kenarına iç malzemesi koyarak hamuru yuvarlayın. Yağladığınız tepsiye ister sarmal ister düz koyun.


  4. Yumurtayı ve yağı birlikte çırpın ve böreğin üstüne sürün. 170 derecede üstü kızarana kadar pişirin.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top